Mali Badminton Klub Sertini Doboj je doživio izuzetno srdačnu posjetu prijatelja iz Ambasade Narodne Republike Kine. U subotu, zamjenik Ambasadora Miao Dake i članovi ambasade posjetili su klub i proveli nezaboravno vrijeme družeći se kroz badminton sport.

Posjeta je bila jednostavna, neformalna i ispunjena prijateljstvom. Našim malim znakom pažnje uz prigodne poklone za naše nove drugare, uz “plaketu prijateljstva” je započeo subotnji dan. Pored toga što smo odigrali prijateljske mečeve, imali smo priliku razmijeniti iskustva i upoznati se sa badminton tradicijom i kulturom u Kini. Ova posjeta je osvijetlila naš klub i pružila nam mogućnost da steknemo nova prijateljstva i proširimo naše vidike.

Zamjenik Ambasadora Miao Dake je pokazao otvorenost, ali i izuzetno znanje i vještine u badmintonu, što je inspirisalo naše igrače da se još više posvete ovom sportu. Kroz prijateljske mečeve, igrači su imali priliku naučiti nove tehnike i strategije, što će im sigurno pomoći u daljem napretku i razvoju.
Nakon mečeva, zajedno smo posjetili Dobojsku tvrđavu, jedno od najznačajnijih istorijskih mjesta u našem gradu. Uzbuđenje i zadovoljstvo bilo je vidljivo na licima svih prisutnih, jer smo imali priliku istražiti bogatu prošlost našeg grada i podijeliti tu vrijednost sa našim prijateljima iz Kine.
Srdačnost posjeti ukazala i direktorica Medicinske Škole Doboj i iskazala veliko zadovoljstvo da za ovako kratko vrijeme Badminton Klub Sertini Doboj korača sigurnim koracima.

Badminton Klub Sertini Doboj želi izraziti duboku zahvalnost Ambasadoru gospodinu Ji Pingu, Ambasadi Narodne Republike Kine i njenim predstavnicima za posjetu i podršku. Ova vrsta međunarodne saradnje pokazuje koliko sport može povezivati ljude, premostiti kulturne i jezičke razlike. Nadamo se da će ova posjeta biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva između našeg kluba, Grada Doboj i Ambasade Narodne Republike Kine.
Klub se takođe zahvaljuje svim svojim članovima koji su pridonijeli uspješnoj dobrodošlici ovog događaja. Vaša podrška i entuzijazam su od neprocjenjive vrijednosti i čine nas ponosnim – rekao je predsjednik kluba.

Mali Badminton Klub Sertini Doboj ostaje posvećen promovisanju badmintona, razvoju mladih talenata i izgradnji mostova prijateljstva kroz sport. Radujemo se budućim susretima i suradnji sa našim prijateljima iz Kine. Klub planira nastaviti s svojim redovnim aktivnostima i treninzima, koristeći nova znanja i tehnike koje su stekli tokom posjete Ambasade Narodne Republike Kine. Cilj kluba je unaprijediti badminton u lokalnoj zajednici i potaknuti mlade ljude da se uključe u ovaj dinamičan sport.

Kroz saradnju sa Ambasadom Kine, klub će nastojati organizovati različite događaje, turnire i razmjene s drugim badminton klubovima, kako domaćim tako i međunarodnim. Ova inicijativa ima za cilj promovisati međunarodno prijateljstvo, sportski duh i razmjenu kulture.
Badminton Klub Sertini Doboj također planira nastaviti s društveno odgovornim projektima u zajednici. Klub je svjestan važnosti aktivnog uključivanja u lokalne inicijative i promovisanje zdravog načina života kroz sport.

Ova posjeta ostavila je trajan utisak na sve članove kluba i potaknula ih da nastave raditi na postizanju svojih sportskih ciljeva. Klub s nestrpljenjem iščekuje buduće suradnje i događaje koji će dodatno jačati veze između dviju zemalja kroz badminton sport.
Dogovoreno je da je ova posjeta tek početak, a predstavnici kluba su ovaj datum uvrstili u kalendar i pozvali su predstavnike Ambasade Narodne Republike Kine da svake godine ovo pređe u tradiciju. Pored toga Badminton Turnir Sertini Open 2024. će biti počastvovan dolaskom igrača iz Ambasade Narodne Republike Kine, koji su pokazali izrazito znanje kada je Badminton sport u pitanju.

Ova posjeta još jednom pokazuje da veliki narod Kine u svom srcu ima mjesta za iskrenost koju su pokazali građani grada Doboj, članovi Badminton Kluba Sertini Doboj.

Očekujemo vas uskoro i radujemo se narednom susretu – poželjeli su članovi kluba.