Iako se često smatra muškim sportom, badminton je idealno rješenje za žene jer učvršćuje mišiće stražnjice i nogu, a ujedno utiče na pravilno držanje.
Ukoliko igramo agresivnije od uobičajenog rekreativnog dodavanja npr. na plaži, „u sat vremena može se izgubiti i do dva kilograma!“ – tvrdi prvakinja Hrvatske u badmintonu Andrea Žvorc.

Stalno kretanje po terenu, koncentracija, česta saginjanja po lopticu, brzi i iznenadne pokreti, te aktiviranje mišića ruku za udarce će u kratkom roku formirati naše tijelo, a dobra vijest je kako se ovaj sport može igrati u dvorani, jednako kao i na otvorenom.
U ovom sportu do izražaja dolazi eksplozivna snaga, a rezultat je povećana aerobna izdržljivost. U jednome meču može se pretrčati i više od šest kilometara, te izgubiti oko 650 kalorija.

Brzina loptice može dostići i do 300 km/h, ali nakon toga naglo usporava i može promijeniti putanju zbog svojeg karakterističnog oblika.
Upravo se zato badminton preporučuje za jačanje refleksa, bolju koordinaciju pokreta i eksplozivnost. Badminton je odličan aerobni sport stoga ga se toplo preporučuje za nabijanje i održavanje kondicije.

Redovno bavljenje badmintonom može pomoći u očuvanju srca i krvnih žila.
Nadalje badminton pridonosi smanjenju holesterola, jačanju mišića i kostiju, rješavanju stresa, mršavljenju i opšte pozitivno djelovanje na zdravlje.
Badminton je nekontaktni sport pa su stoga ozljede rjeđe i lakše nego u ostalim sportovima. Najčešće su ozljede zglobova i koljena te istegnuća mišića, no one se mogu prevenirati dobrim zagrijavanjem i istezanjem.

Leave A Comment