Hladnije vrijeme redovno znači i sve manje vremena provedenog na svježem vazduhu i zamjenu aktivnosti koje se rade na otvorenom s onima u dvoranama. Vrlo često to znači i vrijeme ponovnog vraćanja grupnim aktivnostima poput badmintona, squasha i sličnim aktivnostima.
Badminton je aktivnost koja, ako se igra visokim intenzitetom, može pomoći potrošnji velike količine kalorija. No, osim toga, ovaj sport ima niz prednosti za ljudsko zdravlje i raspoloženje.

Kao izvrstan potrošač energije, badminton doprinosi regulaciji tjelesne težine i gubljenju viška kilograma. Po broju kalorija koje možemo potrošiti igrajući badminton, spada u jedan od najboljih sportova.
Budući da se radi o visokointenzivnom sportu, badminton doprinosi kardiovaskularnom i respiratornom zdravlju. Takođe, on reguliše krvni pritisak pa smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Kao intenzivna aktivnost, badminton snižava nivo šećera u krvi te smanjuje rizik od dijabetesa. Zbog pozitivnog uticaja na tjelesnu težinu, on smanjuje stres na zglobove i potiče jačanje kostiju i akumulaciju kalcija u kostima.
Badminton podrazumijeva brze kretnje i promjene smjera, što poboljšava reflekse, koordinaciju i ravnotežu, a što se pozitivno reflektuje i u svakodnevnom životu. Osim toga, on poboljšava raspoloženje te pomaže u borbi protiv depresije, anksioznosti i stresa.
Svaka fizička aktivnost doprinosi otpuštanju endorfina, što pomaže u borbi protiv umora te poboljšava opšte mentalno stanje. Budući da se badminton igra u dvoje ili četvero, on je i izvrsna društvena aktivnost tokom koje ćete graditi zajedništvo, natjecateljski duh, ali i imati priliku upoznati nove ljude.

Badminton je primarno anaerobna sportska aktivnost, a tijelo tokom igranja ovog sporta troši zalihe energije.
Budući da se radi o visokointenzivnom i jako brzom sportu, badminton je izvrstan način da se u kratkom vremenu potroši jako puno kalorija. No, koliko kalorija će pojedinac potrošiti ovisi o nekoliko faktora, tjelesnoj težini te intenzitetu igranja.

Tjelesna težina je najvažniji faktor u određivanju koliko kalorija je moguće potrošiti tokom igranja badmintona.
Primjer, tokom igranja sat vremena badmintona umjerenim intenzitetom, osoba teška 90 kilograma može potrošiti oko 550 kalorija. Osoba teška 55 kilograma igranjem istim intenzitetom i u jednakom trajanju može potrošiti oko 330 kalorija.

Količina kalorija potrošenih tokom badmintona djelomično ovisi i o intenzitetu igranja.
Naime, igranje badmintona uz druženje može osobu tešku 70 kilograma dovesti do gubitka od oko 270 kalorija. U takmičarskom badmintonu, ista osoba može potrošiti oko 50 kalorija u 60 minuta igranja.

Leave A Comment